Main menu:
Recepty s využitím liečivých rastlín.
Členom klubu netreba nič vysvetľovať, všetky tieto recepty sme mali možnosť ochutnať na koncoročných stretnutiach. Pre ostatných kratučký úvod. Existujú liečivky, ktoré sú pri predávkovaní alebo dlhodobom používaní nebezpečné až škodlivé! Vo všeobecnosti sú to najmä rastliny obsahujúce alkaloidy. Tieto radšej prenecháme chorým a súhlasíme samozrejme s tým, čo odkázal Lenin práve nám bylinkárom: Učiť sa, učiť sa, učiť sa! No existuje aj veľká skupina liečivých rastlín, ktorá sa dá kombinovať do čajovín určených na denné používanie a pri troche skúseností sa dajú vykúzliť čajíky veľmi chutné. Ak je materiálu dostatok, používame rastliny čerstvé alebo čerstvo nasušené. Šetrolíni však môžu na tento účel celkom dobre využiť aj zásoby "minuloročné", ktoré pre liečebné účely (kvôli úbytku aktívnych látok) už veľmi neodporúčame a normálne by ste ich pravdepodobne raz vyhodili. Nech čajíky našich členov spríjemnia Vaše dni, či už budete recepty používať presne v tomto znení, alebo poslúžia iba ako inšpirácia pre Vaše vlastné pokusy.
RECEPTY Z 3.12.2016 v pdf súbore na stiahnutie nájdete tu
RECEPTY Z 25.11.2015 nájdete tu
RECEPTY Z 29.11.2014 nájdete tu
staršie
RECEPTY Z 23.11.2013
čaj DOBRÁ NÁLADA PRE SPOKOJNÉ BRUŠKO od Janky Pecúchovej
rovnakým dielom:
- Pamajorán obyčajný
- Mäta pieporná
- Medovka lekárska
- Fenikel(semienka)
čaj LETNÁ LÚKA - ženský, žalúdkový, proti únave
- najväčší podiel je Rebríček obyčajný
- trochu menej Pamajorán obyčajný
- potom rovnakým dielom Ľubovník bodkovaný a Repík Lekársky
a najmenej Dúška tymiánová a Nátržník husí.
ČAJ PRI PRECHLADNUTÍ od Vlastičky Mičíkovej
Lipa, baza čierna, agát, rakytníkový a hroznový prášok z jadierok a šupiek.
Zmes je namixovaná v práškovej forme z každého druhu rovnaké množstvo. Prášok robím aj z vysušených hroznových jadierok a šupiek (pomeliem ich na kávovom mlynčeku). Na dochutenie je vhodný rakytníkový sirup.
ČAJ PRIATEĽSTVA od Evky Lešinskej
- Vôňovec citrónový (4 diely)
- Ľubovník bodkovaný (3)
- Dúška materina (3)
- Mäta pieporná alebo kučeravá (2)
- Pagaštan konský (2)
Príprava: 1 čajová lyžička na 2dl vriacej vody, lúhovať 15-20 minút.
Pôsobí priaznivo na: NERVY (ukľudňuje, posilňuje depresiu, lieči vyčerpanosť, koncentráciu), KRVNÝ OBEH (zlepšuje až do krvných vlásočníc), CIEVY (sú pevné a pružné), TRÁVENIE (lieči ťažkosti a zlepšuje ho), DÝCHACIE CESTY (pri kašli, nachladnutí, chrípke i horúčke).
ŠÍPKOVÝ VÝLUH ZA STUDENA S MÄTOU KUČERAVOU od Helenky Drgovej
- Šípky rozdrviť (za veľkú hrsť)
- Zaliať 1 l studenej vody
- Lúhovať 12 – 24 hodín, viac nie lebo to kysne
- Zvlášť urobiť výluh z mäty kučeravej (2 lyžičky rozmrvenej mäty zaliať 2 dl studenej vody a lúhovať 12–24 hodín)
- 2 krát precediť a zmiešať so šípkovým výluhom
ČAJOVÁ ZMES PROTI PRECHLADNUTIU od Anky a Alenky Kopáčovej – bylinkárok z pod Šikmej veže
Rovnakým dielom: lipa, baza, prvosienka, podbeľ, slamiha piesočná, betonika, pamajorán
Všetko spolu dobre premiešame. 1 PL čajovej zmesi zalejeme 1 l vriacej vody a 10 minút lúhujeme.
Precedíme a po dúškoch užijeme, 2 x denne vždy čerstvo dochutené.
Čaj môžeme osladiť medom a dochutiť citrónom.
DEDÍKOV ELIXÍR ŽIVOTA
- Witaniaašvagandka 1 dcl (bylinka)
- Angelika lekárska 1 dcl
- Dračia krv 1 dcl
- Bazalka posvätná 1 dcl
- Dankšen (pazvonček) 1 dcl
- 15 dkg prírodného cukru
- 0,5 l tinktúry
- 0,5 l prevarenej sladkej vody
LIEČIVÝ SIRUP Z ÁRONIE ČIERNEJ od Helenky Lohinskej
- Keď sa plody začínajú sfarbovať, zakryjeme strom ľahkými záclonami. Napájame ich tak, aby sme úplne zamedzili prístupu vtákov. Plody potom dozrejú v priebehu septembra. Po zbere ich umyjeme, až potom odstopkujeme a po častiach v hrnci pučíme tlačidlom na zemiaky.
- Mletie by síce uľahčilo túto prácu, ale masa sa potom nedá filtrovať. Štvor a päť litrové poháre naplníme takmer do polovice studenou pitnou vodou, v ktorej sme rozpustili 70 až 80 g kyseliny citrónovej. Pohár až po vrch doplníme rozpučenými bobuľkami, premiešame a za občasného premiešania necháme zakryté stáť 48 hodín. Potom precedíme cez pevnú hustú handru vloženú v site a vytlačíme. Šťavu za studena miešame s cukrom – jemný kryštál v pomere 1:1 do úplného rozpustenia. Plníme do čistých fliaš až po vrch, uzatvoríme a skladujeme v pivnici. Nevarí sa ani nezohrieva.
- Plody arónie sú liečivé. Sú liekom pre štítnu žľazu a cievy. Zentrich a Jenča uvádzajú ešte celý rad liečivých účinkov arónie.
PEČENÝ ČAJ Od Majky Jankovskej
- 2 kg zrelého, sezónneho ovocia (jablko, hruška, hrozno, kiwi, brusnica, dula)
- 1 kg cukru
- rôzne pochutiny – zázvor, škorica, klinček
Očistené, umyté ovocie pokrájame, zasypeme cukrom, pridáme škoricu alebo inú pochutinu, necháme postáť 2 hodiny, občas premiešame. Vylejeme na plech, pečieme v rúre na 180 °C asi 40 minút.
Horúce plníme do uzatvárateľných pohárov. Po vychladnutí uložíme na suché, tmavé miesto.
Použitie: 1 lyžičku pečeného čaju dáme do šálky 2 dcl, zalejeme vriacou vodou, po premiešaní môžeme hneď piť aj jesť.
RECEPTY Z 24.11.2012
Láska nebeská - čajová zmes od pani Ondruškovej
- medovka lekárska 50%
- žihľava dvojdomá 30% (čistí krv)
- slez maurský 10%
- mäta prieporná 5%
- jablkové šupky 5%
Čaj je veľmi chutný, keď je ochutený pravým medom.
Becherovka Olinky Kováčechovej
- 1 liter pálenky (vodky)
- 4 čajové lyžičky čaju STOMARAN (lekáreň)
- kúsok koreňa Puškvorca
necháme vylúhovať
Medzitým spolu prevaríme a necháme vychladnúť nasledovné prísady
- 8dkg kryštálového cukru
- 1 kúsok škorice
- 2 klinčeky
- 2dcl vody
Keď je toto vychladené, vylejeme do vodky s bylinkami a necháme 48 hodín lúhovať. Potom precedíme.
Dobrota od Aničky Panákovej
- 0,5l bieleho alkoholu (slivovica, jablkovica, vodka)
- 7 ks listov ginko biloba
- 1ks celá škorica
- 5 hrebíčkov
- 1 citrón aj s kôrou (dobre umyť a rozkrájať na štvrťky)
- 1 vanilkový cukor
Necháme stáť v uzavretom pohári 7 dní a 7 nocí. Po siedmom dni a siedmej noci precedíme a pridáme 1 dcl medu, môže byť i menej, napr. 2 lyžice. Na zdravie!
Čajíček našich babičiek 4 - čajová zmes od pani Jankovskej
- pamajorán obyčajný
- lipa veľkolistá
- dúška materina
- ľubovník bodkovaný
- rebríček obyčajný
Pamajoránu je v zmesi najviac a množstvo každej ďalšej rastliny v zozname je vždy o trochu menšie od predchádzajúcej, najmenej je rebríčka. Čaj sa pije neochutený. Jednu lyžicu čajoviny zaliať vodou, po 7 minútach scediť a piť 2 -3 krát denne. Pôsobí metabolicky.
Variabilná lesno - záhradná zmes od pani Šinkovičovej
- Lesná zmes: použiť môžeme plody jahody, maliny, trnky, šípky, čučoriedky, brusnice
- Záhradná zmes: plody bazy čiernej, jahody, maliny, ríbezlí, čerešne, višne, hrozna (hrozienka), marhule, jablkové šupky, hruškové šupky, kandizovaná pomarančová kôra
Sušené ovocie podľa vlastného výberu a možností zaliať horúcou vodou, ochutiť medom a citrónom. Sladké ovocie nie je treba ani dochucovať. Ovocie sa skladuje jednotlivo alebo ako zmes.
Studený šípkový čaj (macerát) od Helenky Drgovej
Sušené šípky sa podrvia (napríklad kladivom) a tento materiál vrátane dužiny so semienkami sa večer zaleje čistou studenou vodou. Ráno, teda zhruba po 8 hodinách, sa iba precedí a dochutí podľa ľubovôle. Veľmi dobre poslúži ako osviežujúci nápoj v teplých letných dňoch. Na 1 liter vody sa použijú 1 až 2 hrste drvených šípok.
Protistresový čaj od pani Lešinskej
- medovka lekárska
- pamajorán
- levanduľa
- valeriána
Čaj pôsobí upokojujúco na nervy, tlmí podráždenosť, stres, migrénu a prejavy trémy. Lúhuje sa dlhšie (20 minút) kvôli valeriáne, alebo sa macerát z valeriány prileje až dodatočne.
Zdravá káva z huby Reishi od pani Brnovej
Nejde o náš bylinkársky, ale o klasický komerčný výrobok, kde výrobca pridáva liečivú hubu do kávy, čaju alebo čokolády. Spomíname ho, pretože sme mali príležitosť ochutnať kávu spolu s čajíkmi. Letáčik produktu uvádza takmer neuveriteľne široké liečebné účinky huby od nádorových ochorení, cez vysoký krvný tlak až po alergie, zuby a hemeroidy. Viac o starodávnom čínskom zázraku si môžete poľahky dohľadať na internete, alebo zaskočiť na kus reči do domu služieb Narcis, kde má pani Brnová malú predajňu.
Mrkvové pečivo od pani Melcerovej
450g polohrubej múky
250g mrkvy - nastrúhať
1 palmarín
1 prášok do pečiva
2 sáčky vanilkového cukru
štipka soli
slivkový lekvár (najlepší český - povidla)
Zamiesiť cesto s mrkvou, dať na 30 minút do chladničky stuhnúť. Rozvaľkať cesto asi na 0,5cm, formičkou na perky (mušľou) vykrajovať kolieska, naplniť lekvárom, zatvoriť, dať na plech a piecť v mierne vyhriatej rúre (vysušovať). Po upečení posypať práškovým cukrom.
Slimáčiky s Potočnicou lekárskou od Helenky Drgovej
- lístkové cesto
- údený syr
- Potočnica lekárska
- vajce
- soľ
Lístkové cesto rozvaľkáme asi na 0,5 cm, nasypeme naň postrúhaný údený syr a rozsekanú Potočnicu lekársku. Stočíme ako roládu a krájame asi na 1 cm hrubé plátky. Poukladáme na mastný papier na plech. Potrieme rozšľahaným osoleným vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Cviklový koláč pani Šťastnej
- 400g práškového cukru, 3 vajcia, 1 vanilkový cukor - vyšľahať
- 15dkg mletých orechov (môžu byť i sekané)
- 1/2kg strúhanej uvarenej cvikle (môžu byť i jablká)
- 1/2kg hrubej múky
- 1 prášok do pečiva
Zmmiešať, upiecť, na horúci natrieť citrónovú polevu.
Perník pani Jankovskej.
- 40dkg polohrubej múky; 30dkg práškového cukru; 1 vajce; 1/2 litra vlažného mlieka; 1 prášok do perníka; 1dcl oleja; 1 balík hrozienok; 1 hruškový kompót; 2 lyžice kakaa
Zamiešať, dať na vymastený vysypaný plech a dať piecť do vyhriatej rúry.
RECEPTY Z ROKU 2011
Čajová zmes od pani DEDÍKOVEJ (večerný, ukľudňuje)
- klasnatka drsnatá (1 polievková lyžica)
- medovka lekárska (1 polievková lyžica)
- kvet agátu bieleho (1 kávová lyžička)
- kvet bazy čiernej
- bazalka posvätná (1/2 kávovej lyžičky)
- sirup z malín (červených alebo čiernych)
Čaj z pod Šikmej veže od pani KOPÁČOVEJ (proti kŕčom, tlakom)
- kvet lipy malolistej či veľkolistej
- kvet bazy čiernej
- vňať pamajoránu obyčajného
- vňať medovky lekárskej
- kvet podbeľu liečivého
- slamiha piesočná
- kvet prvosienky jarnej
- nátržník husí
Z každého uvedeného druhu jedna polievková lyžica.
Čajová zmes od pani TAKÁČOVEJ
- baza čierna
- materina dúška
- praslička roľná
- rebríček obyčajný
- breza previsnutá
- skoroceľ kopijovitý
- nechtík lekársky
Z každého uvedeného druhu rovnaký pomer, pridať lyžičku medu, piť večer.
Čajová zmes od pani KORMEDYOVEJ (čajík pre malé detičky)
- kvet lipy malolistej či veľkolistej
- plod ruže šípkovej (šípky) - semienka a chľpky odstrániť
- dúška materina
- list jahody obyčajnej
- plátky sušených jabĺk - rozdrviť
Z každého uvedeného druhu rovnaký pomer, dochutiť troškou citrónu a pravým medom.
Pečený čaj od pani MIKUŠAŤOVEJ
- 2 kg ľubovoľného surového ovocia (prípadne z mrazničky), napríklad jahody, ríbezle, pomaranč, maliny, hrušky, brusnice, jablká, marhule, broskyne - očistiť a nakrájať, rozložiť na plech, posypať 1kg kryštálového cukru
- 1 citrón umytý, pokrájať a rozložiť na ovocie
- 1 badián
- 4 klinčeky
- 2 lyžičky mletej škorice
- 0,25 l rumu
Dáme piecť do rúry po dobu 20 minút pri teplote 180°C. Môžeme i sterilizovať. Hotovú zmes zalejeme vodou - asi 4 malé lyžičky a pijeme. Pečený čaj je vhodný ako darček.
Čaj z citrónovej trávy - Vôňovec citrónový od pána BLAHUŠA
- vôňovec citrónový
- lyžička pravého medu
Čaj je vhodný pri prechladnutí, pri chrípke. Zahrieva organizmus.
Čajová zmes od pani JANKOVSKEJ - Čajíček našich babičiek
1. variant
- list jahody obyčajnej
- list maliny červenej alebo čiernej
- dúška materina
- pŕhľava dvojdomá
- kvet nechtíka lekárskeho
Listu jahody sa do zmesi dáva najviac, maliny menej, vňať materinej dúšky ešte menej a takto sa postupuje až do poslednej bylinky. Čaj sa pije neochutený. Upokojuje, pôsobí metabolicky.
2. variant
- kvet bazy čiernej
- kvet nechtíka lekárskeho
- vňať pamajoránu obyčajného
- kvet prvosienky jarnej
- pŕhľava dvodomá
- skoroceľ kopijovitý
- lipa malolistá alebo veľkolistá
3. variant metabolický
- medovka lekárska
- rebríček obyčajný
- čakanka obyčajná
- mäta prieporná
- pŕhľava dvojdomá
- alchemilka žltozelená
- rumanček kamilkový
- slivka trnková
Jednu lyžicu čajoviny zaliať vodou, po 7 minútach scediť a piť 2-3 krát denne. Pôsobí metabolicky.
Čajová zmes od pani Bátovskej
- medovka lekárska
- lipa malolistá či veľkolistá
- sušené jabĺčka
- vôňovec citrónový
Z každého uvedeného druhu rovnaký pomer.